13 Kasım 2012 Salı

Kaliteli Peynir nasıl olur?

Süt oranıyla beraber yükselen katı madde oranı ile birlikte, peynirin kalitesi artmaktadır.


Türkiye‘nin besleyicilik oranı en yüksek olan peynirlerini imal ediyoruz.

Besleyiciliği yüksek demek ne demek? Besleyicilik oranı yüksek olan peynirleri kimler tüketmelidir?

Koyun ve keçi sütüne göre inek sütündeki demir oranı çok düşüktür. İnek sütü yoğunluğu ve katı madde oranı da daha düşüktür. Koyun ve keçi sütü insan hayatı için inek sütünden daha besleyici bir rol oynar.
Doğduğumuz andan itibaren süt insan hayatında büyük bir yer tutar.
Özellikle keçi sütü, anne sütüne en yakın süt olduğu için çocukların beslenmesinde ayrı bir önemi vardır. Koyun sütü ile keçi sütleri benzer yapıdadır. İneklerin yaşam alanları daha çok ahırlardır ve hazır yemle beslenirler. Fakat küçükbaş hayvanlar inekler gibi hazır yem fazla tüketmezler, otlanırlarken yediklerini seçerler ve küçük baş hayvanların sütleri ile yapılan peynirler daha besleyici ve aroması bol olur.
Koyun Peyniri



Kaliteli beslenmek için koyun ve keçi peyniri alırken dikkat edilmesi gerek hususlar nelerdir?

Ne yediğimizi bilmeliyiz. Aldığımız koyun ve keçi peynirleri % 100  koyun ve keçi sütünden imal edilmez. Daha iyi beslenmek için içeriğinde koyun ve keçi sütlerinin yüksek oranda tutulduğu peynirlerin yenmesi gerekmektedir. Bunun içinde aldığımız peynirin içeriğini ve süt oranını bilmemiz gerekmektedir.



Ayrıca içeriğinde süt tozu, peynir kültürü, kalsiyum klorür vb. yabancı maddelerin olmadığı tamamen doğadan, yaylalarda beslenmiş, bu hayvanların kekik kokan sütleriyle, doğal yöntemlerle hazırlanmış ve sonrasında mikroplardan arınması ve lezzetini kazanması için en az 3-6 ay buzhanelerde bekletilmiş peynirler tüketilmelidir.



İçine konan süt oranı peynirin kalitesini belirler.


Küçükbaş hayvan sütleri ile..
Yalnızca 1 kg koyun peyniri yapmak için, 6-7 litre süt kullanıyoruz. Bu oran keçi peyniri için de böyle. Koyun ve keçi sütlerinin karışımıyla yapığımız eski kaşar peyniri için ise bu oran daha yükseliyor.





Piyasadaki diğer markaların yaptığı gibi, sözüm ona piyasa ile rekabet edebilmek için, kaliteden, süt oranından ödün vermiyoruz. Bunlar her ne kadar peynirin kilogramında birim fiyatını arttırsada, yapılan peynirlerin içeriğindeki, küçükbaş hayvan sütü oranı çok düşük olan, pek çok isim yapmış markalarla, peynirlerimizin fiyat farkı bulunmamaktadır. Bu da ürünümüzü hakkıyla yapıp en ucuz oranda sattığımızın kanıtıdır.

 Peynirlerimizin perakende olarak satıldığı bazı yerler:


Arnavutköy Arnavutköy Peynircilik ve Semin Sayas Peynircilik

Kadıkoy Tarihi Kadıköy Çarşısı Ecevitler Gıda Pazarı 

Eminönü Ayar Ticaret

Suadiye (Ayşe Koca Cd) Ayna Meze Restaurant Gıda

Rami Toptancılar Çarşısı Burcum Gıda

Kuru Gıda Hali (Mega Center) Çiftçiler Peynircilik, Tahsildaroğlu, 

Ortaköy: Bandırma Çiftliği

Bahçeşehir (Süzer Blv) Gönenli

Tekirdağ Tanrıöver Gıda Market

Kırklareli Gürler Gıda Enver Gürler

Çorlu Karacaovalı (Tetik Ticaret)

Lüleburgaz Topçu Peynircilik